środa, Styczeń 22, 2020, 09:19

Ostatnie dni na Kyushu po powrocie z Beppu, były bardzo napięte spotkaniami, odwiedzinami u lokalnych restauratorów i wydarzeń wpisującyuch się w obszar naszych działań. 

Nie sposób nie wspomnieć o tachi nomi, czyli bardzo popularnych w Fukuoce lokali, w których stojąc spożywa się jedzenie i napoje. Tutaj tradycyjnie smakowaliśmy mentaiko, czyli specjalnie zaprawianą ostrą przyprawą ikre rybią, jak i motsu nabe czyli japońskie flaczki, bardzo smaczne i mięciutkie w pysznych bulionach.

 

Oczywiście jak przystało na naszą profesje odwiedziliśmy lokale które tak jak i my serwują okonomiyaki, jak monjayaki. Monjayaki jako potrawa wywodząca się z Tokyo, tutaj nabiera lokalnego charakteru z uwagi iż jako dodatek dostępne jest z ostrą mentaiko, które tak naprawdę sprowadzane jest z Hokkaido, ale już przyprawiane ostrą pastą właśnie na Kyushu.

Mentaiko w Fukuoce pojawia się na wypiekach słynnej lokalnej piekarni Mignon, która również swoje świeżo wypiekane rogaliki croissant przyprawia i zapieka właśnie z tą ostrą pastą mentaiko. 

Udało sie również znaleźć czas by odwiedzić w słynnym ekskluzywnym sklepie handlowym Daimaru, kulinarne wydarzenie, czyli ogólnojapońską wystawę potraw. Jak przystało na tego typu wydarzenie zorganizowane na najwyższym piętrze, na którym wystawcy z całego kraju prezentowali swoje lokalne wyroby, lub w specjalnie przygotowanych stanowiskach przygotowywali swoje potrawy. 

Przemieszczając się po krętych i wąskich uliczkach Fukuoka, nie raz napotykaliśmy yatai, czyli budki-namioty przygotowujące lokalne potrawy w sam raz do spożycia pod chmurką z których słynie to miasto. Identyczna i taka sama koncpecja jaką przedstawia Yaki Kingu w Polsce, z tym wyjątkiem iż nasz yatai jest ruchomy. 

Jeden istotny fakt również przykuł nasza uwagę i uprzytomnił iż na Kyushu czas biegnie inaczej. 

A było to drzewko japońskiej śliwy, które już zaczęło pięknie na różowo kwitnąć. 

Wiosna nadchodzi, i aż się wierzyć nie chce że nasz następny przystanek to nasze rodzinne miasto Sapporo, w którym zima ma się jeszcze baaaardzo dobrze. 

 


Brak komentarzy.
(*) Pola obowiązkowe
Copyright ©2018 YAKI KINGU, All Rights Reserved.
Liczba odwiedzin: 514
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem